Ecologia urbana amb ratpenats

Informació del projecte

Client Consorci Salines Bassegoda
Data 2019

Descripció del projecte

Ecologia urbana amb caixes niu per ratpenats

 Els ratpenats sempre han estat comuns al nostre entorn més proper. A les viles i pobles, vivint als nostres terrats, les esquerdes de les parets, arbres vells o qualsevol altra forat on puguin crear una colònia.Model de caixes niu - Gisfera

La imatge d’un ratpenat volant al voltant de la farola del carrer caçant insectes o al parc del poble, sempre ha estat una imatge típica del vespre d’estiu. Però la desconnexió que hi ha del mon natural i una vida lligada a la reclusió urbana i ritmes ràpids fan que moltes coses que es mouen al nostre voltant ens passin desapercebudes.

Una d’elles és la reducció dels efectius que ha patit aquest mamífer. La reducció d’espais on criar, o la simple molèstia que causa a molta gent saber que tenen animals salvatges a prop, ha dut a la pèrdua de moltes colònies. La restauració dels habitatges, fent que no quedi cap mena de forat on criar, o els sistema de construcció modern han ajudat a aquesta davallada.

A casa nostra, tots els ratpenats que tenim són insectívors, mengen mosquits, papallones de nit, escarabats… Això fa que siguin un bons aliats, a l’hora de reduir la quantitat d’insectes que tenim al nostre voltant. Però a l’hora són un a grans indicadors de l’estat de salut del nostre entorn, observant les variacions de les seves poblacions podem saber com està el nostre ecosistema més proper, inclús si aquest està molt humanitzat, com és el cas dels pobles.

Justificació

Des de fa uns anys, s’ha avançat molt en el coneixement de les diferents espècies de ratpenats, de les 40 espècies que es troben a Europa 30 són presents en territori Català, però tot i així, hi ha un desconeixement important.

La millora del coneixement sobre la seva situació ha d’anar acompanyat també d’accions de conservació, per tal d’afavorir-ne les poblacions i garantir-ne la seva conservació.

A casa nostre tenim diferents espècies que conviuen des de sempre amb nosaltres, i s’han adaptat a les nostres construccions i troben aliment suficient i assequible per poder viure. Per altra banda, el gran consum d’insectes que duen a terme, mantenen a ratlla les plagues que puguin aparèixer, així com les malalties que transmeten els mosquits.

Així doncs, la idea de instal·lar diferents caixes niu en els 17 pobles que conformen el Consorci de Salines Bassegoda, respon a la idea d’assegurar punts de cria per a ratpenats, que puguin esdevenir beneficioses per a les persones, i a l’hora, esdevenir llocs de biodiversitat urbana. Tot això lligat a un projecte de seguiment científic que dugui a conèixer les espècies que hi tenim presents, i educatiu per a la població, per tal de que es conegui millor els ratpenats i els seus beneficis.

Actuació als municipis del Consorci Salines Bassegoda

El projecte es basa en la construcció de 170 caixes niu que s’han instal·lat en els 17 municipis, a raó de 10 per nucli, per tal de crear diferents colònies de ratpenats dins l’entramat urbà.

Aquestes estan col·locades en punts adients, i a l’hora, que no puguin esdevenir molestes per als residents. La caixa niu, és un model bàsic de fusta, que pot allotjar uns 25-30 ratpenats. Totes aquestes caixes estan fabricades i muntades pel personal de la Fundació Astres.

Ratpenats a l’escola

En el marc del projecte d’Ecologia urbana amb caixes niu de ratpenats, que està desenvolupant el Consorci Salines Bassegoda amb el suport de la Diputació de Girona hi ha una acció educativa que té com objectiu transmetre coneixement sobre les espècies presents a casa nostre i la seva importància ecològica. Es tracta d’una proposta educativa per a tots els centres escolars dels 17 municipis de Salines Bassegoda. La proposta consta d’una activitat al centre on s’explica als alumnes, mitjançant un taller participatiu, les diferents espècies de ratpenats del nostre entorn.

Visor de caixes niu de ratpenats

You are donating to : Projecte liró

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...