La descoberta dels Aiguamolls de l’Empordà

Treball previ

1. Ubicació

 

Prova d’Interactive Book

2. L'Alt Empordà físic

 

 

 

 

5. Les migracions dels ocells

3. Els Aiguamolls de l'Empordà

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà és una de les zones naturals més conegudes i emblemàtiques de Catalunya, ja que la seva creació, l’any 1983, va ser conseqüència d’una intensa i llarga campanya de defensa iniciada el 1976 per aturar un projecte d’urbanització que pretenia construir una marina residencial per a 60.000 persones en a la zona de llacunes situat entre les desembocadures dels rius Muga i Fluvià.

Els aiguamolls empordanesos ocupaven, antigament, gairebé tota la plana de la badia de Roses i del baix Ter. Per fer-nos una idea, el massís del Montgrí es trobava aïllat per les aigües, i els grecs van fundar Empúries en una illa entre les antigues desembocadures dels rius Fluvià i Ter.

Aquella extensa àrea de maresmes va anar desapareixent a causa de la dessecació per a aprofitaments agrícoles i ramaders, per evitar el paludisme, i a partir dels anys 60, a causa de l’especulació urbanística. 

Si l’any 1976 no s’hagués iniciat la campanya de defensa, actualment no quedaria res d’aquesta zona humida.


L’any 1983, el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la Llei de protecció dels aiguamolls de l’Alt Empordà. Els del Baix Empordà, és a dir, la zona del baix Ter i de Pals, van quedar fora de la Llei però finalment han quedat inclosos dins el Pla d’espais d’interès natural (PEIN) i s’espera que a la llarga es converteixin en reserves naturals. 

4. Els ecosistemes del parc natural

6. Normes i consells per visitar el parc natural

Sortida al Parc Natural dels Aiguamolls

Durant la sortida farem un itinerari que voreja la reserva Integral de les Llaunes, en el que podrem reconèixer gran varietat d’ecosistemes, i en el que podrem entendre les diferents característiques de plantes i animals que hi viuen.

Treball posterior

1. Què recordem?

2. Debat a l'aula

3. Conclusions

You are donating to : Projecte liró

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...