(+34) 621 21 96 34 info@gisfera.com

La costa

L’est de l’Empordà està banyat per la Mar Mediterrània. La Badia de Roses es situa entre els massissos del Montgrí i el Cap de Creus.

El sistema dunar

Aquest espai que coneixem com a sistema dunar, es forma degut a la sorra que aporten els rius, i que la deriva litoral va distribuint al llarg de la costa. Aquesta deriva és un corrent marí de caire superficial, que es mou degut a la força del vent i es veu modificat per la força de Coriolis.

La deriva litoral permet una redistribució dels sediments emmagatzemats a la plataforma litoral, que es van transportant al llarg de la costa, regenerant de manera natural les nostres platges. A la nostra costa, els vents dominants tenen origen NE – SW, fent que la deriva litoral tingui aquesta direcció.

Un cop aquesta sorra s’ha repartit, les onades l’aniran dipositant a la platja. El vent és l’altra element modelador, aquest reparteix la sorra, donant-se les acumulacions de sorra que coneixem com a dunes. 

En un ecosistema costaner perfecte, i seguint una gradació des del mar cap a terra, en moltes zones de la nostra costa, i associats a les platges, hi hauria primer un sistema de dunes mòbils i cordons de sorra, darrera d’aquest trobaríem les zones salobres de maresmes i llacunes d’aigua salada, i més enllà es començaríem a trobar els aiguamolls d’aigua dolça.

 

Saps ordenar des de l’interior fins a la costa els diferents espais que hi ha en el sistema dunar?